Samboavtal

Samboavtal med lokal personlig rådgivning

Boka ett möte med en auktoriserad boutredare nära dig. En timmas rådgivning där vi samtidigt upprättar och undertecknar dokumentet.

Pris 2.100 kr

Samboavtal online eller över telefon

Hos Lexly kan du när som helst upprätta ett samboavtal själv online. Du kan även få hjälp av jurist på telefon eller video.

Online 625 kr (ord. 695 kr)
Med jurist 2.241 kr (ord. 2.490 kr)

Samboavtal

Att leva som sambo kan leda till överraskningar vid separation eller dödsfall. Om ni inte har något samboavtal så delas allt lika om ni separerar. Med ett samboavtal kan man avtala bort sambolagen, så att var och en kan behålla sina ägodelar vid en eventuell separation.

För sambor gäller sambolagen som har färre regler än för de som är gifta. Sambolagen reglerar enbart bostad och bohag som införskaffats för det gemensamma boendet. Därför är det viktigt att komplettera med testamente och eventuella avtal.

Detta kan hända utan samboavtal:

Kalle och Lisa ska bli sambo och köper ett hus tillsammans. Lisa har bättre ekonomi och står för hela kontantinsatsen i huset men på köpekontraktet och på lånet står Kalle och Lisa som lika ägare. Lisa betalar dessutom lite mer på räntor och amorteringar än Kalle. Lisa får också ett arv efter mormor som räcker gott nog till att köpa en sommarstuga.

Efter två år bestämmer paret sig för att separera. Enligt sambolagen är Kalle nu lika ägare till det gemensamma huset och sommarstugan trots att Lisa stått för all finansiering med sitt eget kapital.

Hade Lisa skrivit ett samboavtal så hade hon avtalat bort Kalles rätt till halva sommarstugan och huset och hon hade behållit sina rättvisa andelar som hon betalat med sina egna pengar.